PASJA HRANA – KAKO IZBRATI NAJBOLJŠO?

Izbira najboljše hrane za psa lastnikom včasih predstavlja pravi izziv. Kaj vse moraš upoštevati in na kaj vse moraš biti pozoren/a? Pripravila sem ti nekaj nasvetov…

Pasjo hrano lahko kupiš v pet centrih, na spletu, pri veterinarju, v velikih trgovskih centrih, drogerijah, … lahko pa se tudi odločiš hrano pripravljati sam – doma. Več je različnih stvari, ki lahko vplivajo na izbiro hrane, ki je optimalna za tvojega štirinožnega prijatelja. Količino in obliko hrane in priboljškov za tvojega psa izberi glede na njegove potrebe, ki so odvisne od:

  • njegove aktivnosti (koliko dolgi so vajini sprehodi, igra, trening)
  • pasme
  • velikosti
  • telesne kondicije (redno spremljaj telesno težo svojega prijatelja, da lahko pravočasno ukrepaš, če kaj pojde narobe)
  • zdravstvenega stanja (v primeru alergije ali podobnega se pred nakupom/zamenjavo/… hrane posvetuj z izbranim veterinarjem, ki ti bo svetoval katera dietalna hrana je najbolj primerna za zdravstvene težave, ki jih tvoj kuža ima)

Vrsto hrane izberi previdno glede na potrebe tvojega pasjega prijatelja. Priporočeno količino iz tabele proizvajalca pa lahko prilagajaš glede na zgoraj našteta dejstva.

Pasja hrana
Pasja hrana – kako in katero izbrati?

Kako in katero suho pasjo hrano izbrati?

Uz izjemno bogato ponudbo pasje hrane na tržišču se zelo lahko zgodi, da kupite napačno. Zato sem ti pripravila nekaj nasvetov kateri ti bodo olajšali izbiro. To kar piše v nadaljevanju – res mora znati vsaki lastnik psa! Se gre za popolno prehrano ali dopolnila?

Osnovna je ta, ki predstavlja osnovo hranjenja. Vsebuje beljakovine, masti, vlaknine, vitamine in minerale. Le ti so prilagojeni potrebam psa in v pravem razmerju (posebna hrana za mladiče do 1-ga leta starosti, odrasle pse 1-7 let starosti, starejše pse > 7 let starosti).

Dopolnilna prehrana za psa je oblika hrane s katero se, kakor tudi sam naziv pove, dopolnjuje osnovna prehrana. To so večinoma prehrambni dodatki in slaščice obogatene s hranljivimi tvarmi (vitamini, minerali, omega 3 in 6 mastne kisline, glukozamin, …) kar tudi mora pisati na embalaži.

Torej, katero pasjo hrano izbrati?

Briketirana in peletirana hrana je večinoma popolna (osnovna) hrana za pse. Vsebuje vse nujno potrebne hranljive tvari za rast in razvoj in pa te so v pravilnem razmerju. Je enostavna za doziranje, potrebna je previdnost pri skladiščenju in roku uporabe.

Ali je res suha pasja hrana najboljša rešitev za “tačkin” trebušček?

Suha hrana vsebuje okoli 8 – 10 % vlažnosti kar je bistveno manj kot mokra hrana, ki vsebuje okrog 75 % in se zato priporoča psom, ki pijejo manj.

Kaj pa alternative?

Lahko se odločiš tudi, da boš hrano pripravljal doma. To je naj bolj naravna in najbolj zdrava oblika pasje prehrane vendar je pomembno, da je prilagojena in v pravem razmerju. Kuža lahko je kosti (s tem, da ni dobro, da so kuhane ali pečene), meso, zelenjavo, sadje, jajca, … Vsekakor pa odsvetujem: čebulo, česen, citruse, sladkarije, uporabo začimb. Prednost dam surovemu mesu pred kuhanim in pečenim.

Moje priporočilo (osebna izkušnja):

Najboljša izbira za moji 2 psički in zame je kombinacija suhe hrane, barf-a in pasjih piškotov. Suha hrana, ki jo priporočam je Royal Canin, naravna: barf (pred pripravljeni surovi mesni obrok) od @PasjaMesnica in kot priboljšek med treningom in na sprehodu: domači, naravni pasji piškoti Vau.

Kimba ima najraje naravne pasje piškote z okusom RIBICE, Tasha pa naravne pasje piškote MESNI MIX.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dobrodošli!

Zelo smo veseli, da brskate po naši strani :-). Če imate kakršnokoli vprašanje, nas lahko pokličete na telefonsko številko 041 495 875 ali nam pišete s klikom na spodnji gumbek!

Pišite nam!

 

0
WANT COUPON
Subscribe now to get free discount coupon code. Don't miss out!
    SUBSCRIBE
    I agree with the term and condition